Herenboeren: lokaal voedsel produceren

januari 2020
Een avocado die de halve wereld over reist om op jouw bord te belanden. Boontjes uit Ethiopië en komkommer uit Spanje. Waarom? Het is omslachtig, milieuonvriendelijk en veel minder gezond dan lokaal geproduceerd voedsel. Ik maakte het afgelopen jaar kennis met een nieuwe visie op eten en landbouw.

Het is logisch dat we de afgelopen 75 jaar een efficiënte landbouwsector hebben opgebouwd. Na de oorlog was het zaak dat niemand nog honger zou hoeven lijden. Toen kwam de globalisering op gang. De wereld lag aan onze voeten en sindsdien kopen we wereldwijd in wat we 'nodig' hebben. Het hele jaar rond. En vice versa gaat het overgrote deel van wat we in Nederland produceren naar het buitenland. Een doorgeschoten en inefficiënt systeem waarin veel energie en geld gaat naar logistiek en tussenhandel. En dat terwijl de bodem waar je woont exact de voedingsstoffen bezit die jij nodig hebt. 

Ik maakte afgelopen jaar kennis met het Herenboeren-concept. Via enkele interviews verdiepte ik me in de achtergrond en aanpak. En ja, ik werd lid! En met mij vele anderen. In Nederland zijn er op dit moment meer dan twintig initiatieven om een Herenboerderij te starten. Het is een deel van de oplossing. Met de boer en zijn ambacht als middelpunt en een rechtstreekse verbinding met de afnemers.

Lees het interview met Daan de Ridder (de boer in Land van Weert).
Meer informatie over Herenboeren Nederland.
Meer informatie over de ontwikkelingen in de landbouwsector: Michiel Korthals